top of page

LYMFEDRAINAGE EN OEDEEMTHERAPIE

Oedeem is een opstapeling van lymfevocht waardoor zwelling kan ontstaan.

Er bestaan 3 soorten oedeem: lymfoedeem, oedeem ten gevolge van veneuze aandoening en lipoedeem (vet-oedeem).

De oorzaken zijn zeer verschillend en vereisen een gespecialiseerde aanpak.

​Decongestieve lymfatische therapie of DLT is wereldwijd de meest gebruikte en meest wetenschappelijk ondersteunde manier voor behandeling van oedeem. De behandeling bestaat uit huidzorg, compressietherapie, oefentherapie en manuele lymfedrainage. 

Onze therapeuten Vickie Van Besien en Mart Spiessen zijn beiden gespecialiseerd in deze behandeling. Zij volgden zowel de opleiding 'Manuele lymfedrainage volgens Vodder' als de interuniversitaire specialisatie-opleiding oedeemtherapie van Oedema.

Als docent aan de Universiteit Gent en voorzitter van de Oedema-opleiding kon Vickie de afgelopen jaren heel wat extra kennis opdoen omtrent dit domein. We werken dus steeds volgens de nieuwste richtlijnen en wetenschappelijke evidentie. Bovendien is Vickie ook actief als kinesist en coördinator binnen de lymfekliniek van het UZ Gent.

Praktische ervaring met mild, matig en ernstig oedeem is dus verzekerd.

In onze praktijk hebben wij alle mogelijkheden voor de behandeling van elk soort oedeem. Bandagemateriaal, pneumatische compressie, oefenzaal en tape-materiaal zijn aanwezig. We werken ook goed samen met nabij gelegen bandagisten en adviseren graag omtrent compressiemateriaal, steunkousen, hulpmiddelen en dergelijke.

Tot slot benadrukken we bij de compressietherapie ook het belang van een goede samenwerking met uw thuisverpleging indien dat nodig zou zijn. Wij doen al het mogelijke om dit te verwezenlijken en een goede communicatielijn open te houden met de thuiszorg en de huisarts.

bottom of page