top of page

LOOPANALYSE

Een looptechnische analyse is essentieel in de preventie en behandeling van loopgerelateerde letsels. Een goede foutenanalyse wordt op basis van een 2D-analyse in verschillende vlakken uitgevoerd.

Op basis van deze foutenanalyse kunnen aandachtspunten voor tijdens het lopen worden voorgesteld en een aantal running drills worden aangeleerd.

Deze specifieke looptechnische oefentherapie wordt opgemaakt om de zwakke schakels uit de looptechnische analyse aan te pakken. Er wordt aandacht besteed aan de opbouw van analytische naar functionele oefeningen.

Duur: +/- 30'

Kostprijs: € 40 

Wat is dat?

Een bewegingsonderzoek waarbij gebruikt gemaakt wordt van software waarmee je bewegingspatroon/looppatroon wordt vastgelegd.

 

Hierbij wordt gekeken naar alle aspecten van je looptechniek: landing, voetafrol, pasfrequentie, loopstijl,... door het toepassen van een slow motion video

 

Een loopanalyse geeft (hard)lopers essentiële informatie over hun loopstijl. Deze informatie is altijd belangrijk, hoe lang je ook al aan hardlopen doet.  Meest voorkomende problemen:

  • Overpronatie – houdt in dat de voeten te ver naar binnen kantelen.

  • Onderpronatie of supinatie – houdt in dat de voeten niet ver genoeg naar binnen kantelen.

  • Een langzame cadans – Grote stappen zetten.

  • Een hiellanding – en of dat tot problemen kan leiden.

  • Een gebrek aan rompstabiliteit en kracht in de buik- rug- en bekkengordelspieren – Hierdoor kunnen je heupen wegzakken en dit forceert de knieën en enkels naar binnen te draaien.

  • Een gebrek aan flexibiliteit – Stijve hamstrings en kuitspieren is een van de belangrijkste oorzaken van hardloopblessures.

 

Al deze problemen kunnen blessures veroorzaken en je loopefficiëntie ernstig beïnvloeden. Als deze echter na een loopanalyse vastgesteld zijn, kunnen ze redelijk makkelijk aangepakt worden door middel van een combinatie van het versterken van je rug- en buikspieren, het verbeteren van je flexibiliteit en het opvolgen van een aantal cues.

Voor wie is dat?

Video-analyse is zinvol voor beginners, recreanten en wedstrijdlopers .

 

Voor beginnende lopers is het een goede manier om te ontdekken wat de loopstijl is en wat je kan doen om deze te verbeteren. Ook al vind je het niet zo belangrijk hoe hard je loopt, een video-analyse kan je helpen te ontdekken wat de oorzaak is van je klachten en om je gemakkelijker te laten hardlopen. Voor wedstrijdlopers kan een betere looptechniek bijdragen tot betere tijden en blessurepreventie.

Doordat je praktische tips krijgt die je kunt toepassen tijdens je workout krijg je meer plezier in het hardlopen.

Wat houdt het in?

Intake gesprek

Tijdens de gang- en loopanalyse sta je op een loopband aan verschillende loopsnelheden terwijl jouw bewegingen op video (2D-analyse in verschillende vlakken) worden opgenomen.

Afhankelijk van de observaties volgt het aanleren van specifieke spierversterkende oefeningen en stretchoefeningen om de looptechniek te verbeteren, evenals het aanbieden van een of meerdere cues om het looppatroon te optimaliseren.

Praktisch:

Deze analyse duurt ongeveer 30 minuten

Kostprijs: 40 euro

Breng sportieve kledij (short, t-shirt, loopschoenen) mee voor deze test.

Afspraak maken: bel naar onze praktijk: 09/330.59.63 en vraag naar kinesist Tom De Meyer

bottom of page