DRY NEEDLING
Dry needling is een efficiënte behandelmethode van myofasciale letsels in de spier; letsels met pijn, stijfheid en bewegingsbeperking als gevolg. Dry needling omvat het inbrengen van een ‘droge’ (accupunctuur)naald, zonder toevoeging van medicatie, in de aangedane spier(en), meer bepaald in het triggerpunt van deze spier. Een dry needling interventie resulteert vaak snel in een directe pijnvermindering en een verbeterde mobiliteit van de betrokken spieren en gewrichten. Het concept is gebaseerd op de anatomische en neurofysiologische principes.
​De kinesitherapeut/ manueel therapeut zal aan de hand van een vraaggesprek en een gericht onderzoek uw klachten proberen in kaart te brengen. Bij een vermoeden van betrokkenheid van bepaalde spieren zal specifiek worden gezocht naar triggerpoints die een voor u herkenbare pijn uitlokken.
​
​De behandeling van die triggerpoints met dry needling is gericht op het langdurig uitschakelen van die triggerpoints. Vaak zijn meerdere behandelingen noodzakelijk en per behandeling worden soms meerdere spieren aangeprikt.​
Wat is een triggerpunt?
Een triggerpunt is een 'knooppunt' in de spier, die naast lokale pijn ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. Een triggerpunt wordt gedefinieerd als een "hyperprikkelbare plaats gelegen in een palpabele strakke band van dwarsgestreepte spiervezels". Men onderscheidt actieve en latente triggerpunten. Een actief triggerpunt veroorzaakt spontane pijn of pijn bij een beweging. Een latent triggerpunt is een gevoelige plek met pijn als gevolg van druk, aanspanning of rek.
​
Dry needling = acupunctuur?
Neen, dry needling en acupunctuur zijn twee verschillende zaken.
Acupunctuur zet de naalden oppervlakkig in en op verschillende plaatsen. De naalden blijven dan even zitten en hebben een invloed op de energie in het lichaam. De acupunctuurpunten bevinden zich op meridianen die direct of indirect hun uitwerking kunnen hebben op de organen van het menselijke lichaam. Acupunctuur werkt volgens de traditionele Chinese geneeswijzen.
Dry needling daarentegen gebruikt de naald(en) alleen kortdurend op de plaatsen waar triggerpunten zijn in de spier(en) om deze spier(en) te prikkelen. Deze behandelvorm wordt met name toegepast bij functiestoornissen binnen het houdings- en bewegingsapparaat.
​
Hoe voelt dry needling aan?
Het aanprikken van de spier voelt u bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even lokaal aan (=local twitch response). Dat geeft kortdurend een krampgevoel. Daarna zal de spier ontspannen en kan u vaak al onmiddellijk gemakkelijker bewegen. Na de behandeling is het normaal dat de behandelde spier nog wat stijf en/of vermoeid aanvoelt.
​
Dry needling maakt deel uit van een totaalbehandeling en is geen behandeling op zich. Vaak wordt er na het prikken nog nabehandeld.