top of page

Koptekst 1

Wat is diabetes en hoe kunnen wij jou helpen?

Wat is Diabetes?

Diabetes, suikerziekte, is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden. Dat komt doordat het lichaam te weinig van het hormoon insuline heeft. En ook reageert het lichaam vaak niet meer goed op insuline. Of het maakt helemaal geen insuline meer. Insuline regelt de bloedsuikerspiegel. 

Verschillende soorten diabetes:

Diabetes heet ook wel suikerziekte. De meest voorkomende soort is diabetes type 2 negen van de tien mensen met diabetes hebben diabetes type 2. Zij hebben te weinig insuline in het lichaam en reageren daar ook niet meer goed op.

Er zijn ook mensen bij wie het afweersysteem de cellen aanvalt die insuline aanmaken. Dit komt door een fout in de cellen die insuline maken. Dan heb je diabetes type 1. Mensen met diabetes type 1 moeten elke dag bloedsuiker meten, insuline spuiten of een pompje dragen. Ze kunnen geen hap eten zonder te berekenen hoeveel insuline ervoor nodig is.

Waardoor ontstaat diabetes?

We weten niet precies waardoor diabetes ontstaat. Mensen krijgen eerder diabetes type 2 als het in de familie zit, als ze te zwaar zijn en als ze weinig bewegen. Maar lang niet iedereen kan voorkomen dat hij diabetes type 2 krijgt. Er zijn ook mensen die altijd gezond leven en die toch diabetes type 2 krijgen.

Diabetes type 1 begint met aanleg voor diabetes type 1, ook zonder diabetes in de familie. Vervolgens raken de cellen die insuline aanmaken uit evenwicht, waardoor het afweersysteem de cellen aanvalt die insuline maken.

Waarom moet u bij diabetes mellitus een dieet volgen?

Als basisadvies bij diabetes geldt – zoals voor iedereen – een gezonde en evenwichtige voeding. Het doel van de diabetesbehandeling is het normaliseren van het bloedsuikergehalte. Daarnaast is het nastreven van een goed lichaamsgewicht, normale bloedvetten en een normale bloeddruk essentieel om het optreden van laattijdige complicaties te beperken en te voorkomen.

Als er abnormale bloedsuikerwaarden bij u worden vastgesteld, is de eerste stap in de behandeling dat u uw voedingsgewoonten aanpast tot een gezonde voeding waarbij verzadigde vetten beperkt worden. Ook meer beweging is van belang. Dit vermindert op lange termijn het risico op verwikkelingen.

Overgewicht komt zeer vaak voor bij personen met diabetes type 2. Een daling van het lichaamsgewicht met vijf tot tien procent zal dikwijls al voldoende zijn om de gestoorde bloedsuikerwaarden te verbeteren. Als een aangepaste voeding gecombineerd met regelmatige beweging succesvol blijkt, zal er geen extra therapie gestart worden. Is dit niet voldoende, dan zal de arts overgaan op een behandeling met bloedsuikerverlagende tabletten en/of insuline-inspuitingen. Ook dan blijft een aangepaste voeding en regelmatige beweging heel belangrijk.

Hoe kunnen wij jou helpen?

Onze diëtiste Joy Talloen Is helaas niet meer werkzaam in onze praktijk owv gezondheidsproblemen. Wij zijn op heden volop op zoek naar een nieuwe collega om opnieuw een goede dieet en voedingsondersteuning te geven aan onze patiênten. 

Wil je graag wat begeleiding bij het opstarten van een bewegingsprogramma? Daarvoor kan je zeker bij 1 van onze kinesitherapeuten terecht. Geen zware fitness-schema’s, alles wordt individueel opgestart en besproken, alles aangepast aan uw niveau.

Praat er over met uw arts of bel/mail ons voor meer informatie.

Bronnen: Voedingsrichtlijnen UZ Leuven - diabetesfonds.nl

bottom of page